Danas je u Olimpijskoj kući održana XXXI sednica Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije. Ovom prilikom, članovi IO OKS usvojili su izveštaj o pripremama i nastupu Tima Srbije na Olimpijskim igrama Pariz 2024, konačnu brojčanu prijavu za zimski EYOF Bakuriani, kao i kriterijume i liste kategorisanih sportista u okviru novih olimpijskih programa OKS „Los Anđeles 2028“ i „Mladi perspektivni sportisti – kandidati za visok plasman na OI“.

Tokom sednice, formalno je konstatovan prestanak funkcije člana IO OKS Predraga Danilovića, usled prestanka funkcije predsednika Košarkaškog saveza Srbije.

Članovima Izvršnog odbora predstavljen je izveštaj u kojem su detaljno analizirani svi elementi pripreme i organizacije nastupa naših sportista na Olimpijskim igrama Pariz 2024. Izveštaj je jednoglasno usvojen i ocenjen najvišom ocenom. Usvojeni su, takođe, stručni izveštaji trenera i šefa medicinskog tima. Analiza ostvarenih sportskih rezultata naših sportista pokazala je da je 5 osvojenih medalja (3 zlatne, 1 srebrna i 1 bronzana) svrstalo Srbiju na 27. mesto po broju osvojenih medalja od svih zemalja učesnica Olimpijskih igara u Parizu. Medalje za našu zemlju osvojene su u 5 sportova – 3 individualna (streljaštvo 1, tekvondo 1, tenis 1) i 2 timska, (vaterpolo 1, košarka muškarci 1). Pored toga, plasman u top 8 ostvarili su sportisti Srbije u 9 sportova (boks, džudo, rvanje, kajak, veslanje, streljaštvo, košarka (ž), odbojka (ž) i basket 3×3 (m)). Na osnovu ovih rezultata, članovi Izvršnog odbora jednoglasno su ocenili nastup naših sportista kao uspešan.

Povezana vest:  OI 2016, RTS: Autobus sa novinarima pogodjen u blizini jedne favele u Riju

Na sednici je usvojena i konačna brojčana prijava sportista, trenera i članova Misije Olimpijskog komiteta Srbije za predstojeći zimski Evropski olimpijski festival mladih koji će se održati od 9. do 16. februara 2025. godine u Bakurijaniju u Gruziji. Našu zemlju će na ovom takmičenju predstavljati petoro sportista u četiri grane sporta: alpskom skijanju, nordijskom skijanju, brzom klizanju i biatlonu.

Povezana vest:  Odbijeni stručni izveštaji trenera sa OI u Sočiju

Članovi IO OKS usvojili su i kriterijume i liste kategorisanih sportista u okviru novih olimpijskih programa OKS „Los Anđeles 2028“ i „Mladi perspektivni sportisti – kandidati za visok plasman na OI“. Kroz program „Los Anđeles 2028“ nastaviće se finansiranje sportista individualnih i timskih sportskih grana koji su to pravo stekli na osnovu ostvarenih kriterijumskih rezultata, a u skladu sa kategorijom u koju su razvrstani unutar programa. S obzirom da će na narednim Igrama doći do smene generacije, fokus programa u narednom ciklusu će biti stavljen na mlade – perspektivne sportiste koji su do sada postigli zavidne rezultate na međunarodnoj sceni. Kako bi se pratio njihov razvoj i napredak, prvi korak je pokretanje programa “Mladi perspektivni sportisti-kandidati za visok plasman na OI” sa ciljem da im se obezbede adekvatni uslovi za pripremu kako bi uspešno prošli proces kvalifikacija, a na Igrama bili konkurenti za visok plasman.

Povezana vest:  Sportisti Srbije spremni za početak takmičenja, sutra otvaranje XIII Letnjeg EYOF-a

Takođe, usvojene su izmene i dopune kriterijuma i liste kategorisanih sportista za učešće u Razvojnom programu OKS. Novokvalifikovani sportisti su atletičari Luka Bošković i Vuk Šolaja, teniseri Marko Maksimović, Nikola Jović i Ognjen Milić, kajakašice Andrea Vukašinović, Žofi Horvat, Slavica Našagaćin i Jana Šarić, kao i tekvondisti Vanja Rankov, Anđela Sević i Pavle Radišić.

Članovi Izvršnog odbora razrešili su dužnosti dosadašnjeg predsednika Pravno – statutarne komisije Dejana Simića i za novog predsednika imenovali advokata Roberta Sepija koji će u narednom periodu predsedavati novim sazivom ove komisije.

Foto: Olimpijski komitet Srbije