Finale Kupa Srbije između Dorćola i Crvene zvezde biće centralni događaj predstojećeg uzbudljivog vikenda u srpskom ragbiju 13. U dva dana takmičenja na programu su dueli mlađih kategorija, jedna međunarodna utakmica, da bi kruna svega bila utakmica za drugi trofej u sezoni koju će dve najuspešnije domaće ekipe odigrati u nedelju 12. juna na stadionu FK Radnički na Novom Beogradu (18.00).

Biće to čak šesto finale u poslednje tri sezone Dorćolaca i crveno-belih, a u prethodnih pet branilac duple krune je trijumfovao tri puta. Zvezdine dve pobede bile su u finalu Prve lige Srbije 2014. godine (36:26), te u poslednjem okršaju za trofej, u finalu Superkupa Srbije na startu ove sezone – 30:0. Dorćol se vrlo brzo revanširao svom najvećem rivalu za taj poraz u oslabljenom sastavu, pobedom u 5. kolu nacionalnog prvenstva (44:30), što je i jedina utakmicu koju su crveno-beli izgubili u svim takmičenjima ove sezone. U polufinalu Kupa Zvezda je bila ubedljiva od Partizana, 40:8.

Povezana vest:  Beograd po treći put domaćin skupštine ENGSO

Zadovoljni smo našim igrama ove godine, ali sve te pobede ništa ne znače ako se ne osvajaju trofeji. Dobro se poznajemo međusobno i sigurno je da će to biti jedan neizvestan i uzbudljiv meč sve do samog kraja, uz nadamo se našu pobedu – izjavio je reprezentativac Srbije i jedan od najboljih igrača Zvezde Vlada Dedić.

Ove dve ekipe igrale su i prošle sezone u finalu nacionalnog Kupa i Dorćol je pobedom (38:34) ostao jedini osvajač u modernoj istoriji ovog takmičenja. Najtrofejniji srpski klub ima i ove sezone dosta problema sa povredama najboljih igrača, ali su u prvenstvenom duelu sa crveno-belima Dorćolci još jednom pokazali zbog čega su prošle godine osvojili sve pehare u domaćim okvirima.

Povezana vest:  ŠAH, PRVENSTVO SRBIJE, Smederevci novi prvaci Srbije u šahu

Ne želeći da umanjimo značaj pobede Zvezde u finalu Superkupa, mi smo tada igrali praktično sa juniorskim sastavom, zbog čega želimo da im se revanširamo. Ulazimo u ključni deo sezone i kao aktuelni šampion cilj nam je da zadržimo preostale trofeje u svom posedu – kaže učio finala kapiten Dorćola, Dalibor Vukanović čija je ekipa u polufinalu eliminisala Novi Beograd sa 28:10.

Za nedelju je na stadionu FK Radnički na Novom Beogradu predviđen trostruki program, pošto će se prvo u finalu Štita, utešnog takmičenja za ekipe koje su eliminisane u četvrtfinalu Kupa Srbije, igrati Bijeli Zečevi i Radnički iz Niša (15.00). Zatim će na teren ka uvertira samom finalu najmlađi srpski reprezentativci – selekcija pionira koja će međusobno odigrati prijateljsku utakmicu (16.45).

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Kavčič vodi Partizan u Slohokej ligi sledeće sezone

Prethodno će ragbi vikend u subotu 11. juna otvoriti istorijski međunarodni meč između srpskog drugoligaša, Novog Beograda i turskih Kadikoj Bikova iz Istanbula. Kao lider u ragbiju 13 u regionu, Ragbi 13 federacija Srbije pokušava na sve načine da pomogne razvoj sporta u ovom delu Evrope, pa je otuda uspostavljena saradnja sa Turcima. Ragbi je još uvek u povuju u ovoj državi, pa su članovi espedicije iz Istanbula pod vođstvom Francuza Džulijana Treua stiglu u Beograd kako bi se edukovali i stekli veliko iskustvo za dalje napredovanje. Predviđeno je da se za goste održi treneski kurs, kurs suđenja, a kao kruna će biti prijateljski meč, inaće prva zvanična međunardona utakmica za Kadikoj protiv Novog Beograda koja se u subotu igra takođe na stadionu FK Radnički na Novom Beogradu (18.30).