Tandem srpskih strelaca stekao je pravo učešća na finalu Svetskog kupa, koji je zakazan za sredinu oktobra (15 – 17. oktobar) u Nju Delhiju.

Svetska streljačka federacija (ISSF) je po završetku Olimpijskih igara objavila liste kvalifikovanih takmičara za turnir u Nju Delhiju, a na njima  su Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Lazar Kovačević (vazdušna puška).

Pozivnice za finale Svetskog kupa dobili su pobednici završnog takmičenja SK u 2023, osvajači olimpjskih medalja i šestorica najbolje plasiranih strelaca (šest najboljih takmičarki) na rang listi  Svetskog kupa 2024 u svakoj pojedinačnoj disciplini. Ukoliko je osvajač olimpijske medalje ili pobednik Svetskog kupa 2023, među šest najboljih, otvara mesto prvom narednom strelcu ispod crte.

Povezana vest:  Amanović 91. sa 66 golubova u disciplini skit na Svetskom kupu u Lonatu

Za rang liste se računaju samo plasmani u pojedinačnim disciplinama na četiri ovogodišnja turnira Svetskog kupa. Ostvarenja na Olimpijskim igrama, kontinentalnim prvenstvima i svetskom olimpjskom kvalifikacionom turniru nisu donosila bodove. Zato na listi kvalifikovanih nema Damira Mikeca, osvajača olimpijskog zlata u miksu sa Zoranom Arunović i sedmog mesta u pojedinačnoj konkurenciji vazdušnim pištoljem na OI. Mikec je u mesecima koje su prethodile Igrama oporavljao od povrede ruke, učestvovao je samo na dva turnira Svetskog kupa, na kojima nije skupio dovoljno bodova.

Povezana vest:  Grci i Bugari najmanje se bave sportom u EU

Zorana Arunović, pobednica poslednjeg Svetskog kupa u sezoni, u Minhenu, se na finalni turnir kvalifikovala sa treće, a Lazar Kovačević sa sedme pozicije. Kovačeviću je mesto otvorio Kinez Lihao Žang, koji je drugi na listi a u Šatoruu je osvojio olimpijsko zlato.

Zanimljivo je da je niko od prvoplasiranih na listama Svetskog kupa 2024. na Olimpijskim igrama nije došao do medalje.

Povezana vest:  Čak 101 strelac u Smederevu

Discipline vazdušnim oružjem, za koje su se kvalifikovali srpski strelci, na programu su prvog dana, 15. oktobra.

Prošle godine, finale Svetskog kupa održano je u Dohi, a najuspešniji naš reprezentativac bio je Lazar Kovačević, koji je vazdušnom puškom osvojio srebro.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images