Streljački savez Srbije će u petak i subotu u sali beogradskog hotela „Falkenštajner“ biti domaćin Lige šampiona vazdušnim oružjem. Reč je o takmičenju koje od lane organizuje Evropska streljačka konfederacija, a učestvuju po četiri selekcije svakim oružjem.

Srbija, kao domaćin, ima obezbeđeno učešće i na turniru puškom i pištoljem, a uz naš tim učestvovaće još po tri reprezentacije na osnovu pojedinačnih evropskih rang listi sastavljenih prema bodovima koje su plasmanima na velikim takmičenjima u 2024. skupili članovi nacionalnih timova.

Svaka ekipa je sastavljena od po dva muškarca i dve žene.

Našu selekciju pištoljem predvodi Damir Mikec (Policajac), a u timu su i Dimitrije Grgić (Akademac), Jelena Todorović (Olimpik 011) i Jovana Todorović (Novi Beograd – Ušće).

Puškom će se takmičiti Lazar Kovačević (Jagodina 92), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Teodora Vukojević („Čika Mata“) i najmlađa članica ekipe, Aleksandra Havran (Novi Sad 1790).

Povezana vest:  Jasna Šekarić pobedile u trećem Kupu SS Srbije

Partnerka Damira Mikeca u zlatnom olimpijskom miks timu, Zorana Arunović, propušta takmičenje iz istog razloga zbog koga je odustala od finala Svetskog kupa u Nju Delhiju. Zorana je poslednja dva meseca imala dosta obaveza i aktivnosti vezanih za njene uloge u sportskim komisijama Olimpijskog komiteta, Evropskog olimpijskog komiteta i Antidoping agencije Srbije, pa nije u pravoj formi.

Uz Srbiju, učestvuju Nemačka (puška i pištolj), Italija (puška i pištolj), Turska (pištolj) i Norveška (puška).

Najavljen je dolazak nekoliko osvajača olimpijskih medalja. Italija, koja je prva na rang listi i puškom i pištoljem, je prijavila tim u kome su, između ostalih, Federiko Maldini i Paolo Mona, osvajači olimpijskog srebra, odnosno bronze vazdušnim pištoljem. Najveće zvezde Turske su Jusuf Dikec i Seval Tarhan, rivali Arunovićeve i Mikeca, u dramatičnom meču za zlato miks parova na OI. I druge selekcije u svojim redovima imaju osvajače odličja sa najvećih takmičenja.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Amerikanka Šifrin najbolja u Flakauu

Prvog dana od 10.30 do 17.30 biće održani polufinalni mečevi. Obe selekcije Srbije će se sastati sa Italijom. Meč srpskih i italijanski strelaca puškom počinje u 10.30, a duel istih zemalja u polufinalu LŠ pištoljem počinje četiri sata kasnije. Preostala dva polufinala su Norveška – Nemačka (puška u 12.30) i Nemačka – Turska (pištolj u 16.30).

Pobednici duela će se u subotu boriti za zlato, a poraženi za bronzu. Sem ekipnog biće održano i revijalno pojedinačno takmičenje, u kome će učestvovati po dvoje strelaca iz svake ekipe.

Prošle godine, prvo izdanje Lige šampiona održano je u Budimpešti. Učestvovao je srpski tim pištoljem i zauzeo četvrto mesto, dok je zlato pripalo Nemačkoj. Najsjajniji trofej vazdušnom puškom izborila je Mađarska, koja se ovaj put nije kvalifikovala.

Format takmičenja

Povezana vest:  Putin na hokej utakmici dao osam golova

U svakom meču biće održana do četiri pojedinačna duela (muški strelac broj jedan iz ekipe A protiv muškog strelca 1 iz ekipe B, ženski strelac broj 1 iz ekipe A protiv odgovarajuće takmičarke iz ekipe B, itd).

Dueli se odvijaju po istom sistemu kao i mečevi za medalje u olimpijskoj disciplini miks parova. Posle svakog hica strelac sa boljim rezultatom dobija dva poena (ukoliko su izjednačeni svakom ide po poen).Pobeđuje takmičar koji prvi stigne do 16. poena i donosi jedan bod svojoj ekipi. Trijumfuje ekipa koja osvoji tri meč boda. Dakle ukoliko jedan tim povede sa 3:0 susret je završen. U slučaju rezultata 2:2, pobednika će odlučiti susret miks parova.

Turnir će biti održan na montažnom strelištu sa četiri mesta, koje se danas postavlja u sali hotela „Falkenštajner“.

Foto: Streljački savez Srbije